Domain .co.nl
Nieuws

Planning introductie .co.nl

1 oktober 2008

Update 16 april 2009: alle voorrangsfases zijn afgelopen. .co.nl-domeinen kunnen nu net zoals iedere andere domeinextensie worden geregistreerd bij je provider.

Om te zorgen dat iedereen een eerlijke kans krijgt om zijn of haar eigen .co.nl-domein te registeren, is de openstelling voor de .co.nl-domeinregistraties georganiseerd via een zogenoemde Sunrise/Landrush/GoLive-procedure.

Dankzij deze procedure ontvangen bepaalde groepen exclusief de tijdelijke mogelijkheid om als enige hun eigen internationale Nederlandse domeinnaam vast te leggen tijdens de vastgestelde periodes:

Sunrise 1: Grandfather

Dinsdag 18 november 2008 – donderdag 15 januari 2009

Tijdens de Grandfather-periode hebben de houders van een .nl-domein exclusief het recht om hun .co.nl-domein ook te registreren. Met andere woorden, de houder van het domein mijnbedrijf.nl heeft gedurende de Grandfather-periode het alleenrecht om ook mijnbedrijf.co.nl vast te leggen op eigen naam.

Iedere aanvraag zal zorgvuldig worden geverifieerd door een onafhankelijke agent en worden toegewezen op basis van de uitkomst van deze procedure.

De Grandfather-periode zal beginnen en eindigen om 10:00 ’s ochtends (GMT).

Sunrise 2: Registered Trademarks

Dinsdag 10 februari 2009 – dinsdag 10 maart 2009

Domeinnamen die niet tijdens de Grandfather-periode zijn vastgelegd, kunnen alsnog door de houders van een geregistreerd merkrecht worden geclaimd tijdens de tweede fase van Sunrise.

Ook deze aanvragen worden geverifieerd door een onafhankelijke agent die iedere aanvraag separaat beoordeelt. Meerdere aanvragen voor dezelfde .co.nl-domeinnaam zullen tijdens Sunrise 2 worden toegewezen op basis van het “wie het eerst komt, het eerst maalt” principe.

De Registered Trademarks-periode zal ook beginnen en eindigen om 10:00 ’s ochtends (GMT).

Landrush

Dinsdag 17 maart 2009 – dinsdag 31 maart 2009

Tijdens de Landrush-periode zal de registratie van een .co.nl-domeinnaam mogelijk worden voor iedereen. De eisen die tijdens de Grandfather- en Registered Trademarks-fase worden gesteld zijn dan niet meer van toepassing. Tijdens de Landrush is het klanten toegestaan om hun .co.nl-domeinen al vast te leggen voordat de registratie volledig open gaat (de Go Live). Het is dus de ultieme kans om generieke namen vast te leggen voordat anderen dat doen.

Tijdens de Landrush zullen de aangevraagde .co.nl-domeinnamen worden toegekend op basis van een algoritme.

De Landrush zal om 2 uur ’s middags beginnen en eindigen (GMT).

Go Live

Woensdag 15 april 2009

De Go Live start op woensdag 15 april 2009 om 2 uur in de middag (GMT). Aanvragen kunnen vanaf dat moment worden ingediend door het grote publiek zonder enige beperking en zullen worden geaccepteerd op volgorde van ontvangst.

Een aantal namen zijn gereserveerd door de operator om één van beide redenen:

  • Uitsluiting van beledigende of verwarrende domeinnamen
  • Reservering voor toekomstig gebruik. Deze namen zijn aangeduid als ‘premium’ in de whois-database