Domain .co.nl

Over .co.nl

Een stukje geschiedenis

Tientallen landen maken gebruik van een .co.xx-extensie om hun aanbod te diversificeren. Denk aan het Verenigd Koninkrijk (.co.uk), Oostenrijk (.co.at) en Zuid-Afrika (.co.za). Statistieken toonden al voordat .co.nl bestond aan dat ook .co.nl veelvuldig opgevraagd werd, vooral vanuit het buitenland.

Daarom is in 2008 CO.NL gestart door EuroDNS S.A.. In 2010 heeft EuroDNS CoDNS B.V. opgericht voor het management van haar subdomeinregistries en aanverwante services. In 2013 is CO.NL afgesplitst van EuroDNS en verzelfstandigd in CO.NL B.V..

CO.NL is geregistreerd als een domeinnaam onder het nationale top level domain .nl, de CO.NL-operator heeft geen verdere relatie met de Nederlandse registry SIDN en opereert onafhankelijk.

De lancering

In 2008 is CO.NL gelanceerd. Om te zorgen dat de juiste partijen hun .co.nl-domein in handen konden krijgen, is dit in vier fasen gebeurd:

  • Grandfather period: gedurende de eerste twee maanden, voordat iemand anders kon registreren, had elke .nl-domeinnaamhouder de gelegenheid zijn corresponderende .co.nl-domein vastleggen.
  • Trademark sunrise: na de grandfather period hadden geregistreerde merken een maand de tijd om hun merknaam als .co.nl-domein te registreren.
  • Landrush: na deze voorrangsfasen kreeg iedereen de mogelijkheid zijn .co.nl-domein aan te vragen. Na een aanmeldperiode van twee weken zijn de domeinnamen toegewezen aan hun eigenaren.
  • Go live: op 15 april 2009 is .co.nl helemaal live gegaan. Domeinen kunnen nu net zo makkelijk geregistreerd worden als bijvoorbeeld een .nl- of .com-domein.

Van grote merken tot lokale ondernemingen en particulieren: duizenden mensen maken gebruik van de mogelijkheden die de .co.nl-domeinextensie biedt. Om toch die goede domeinnaam te krijgen, om internationaal een sterkere uitstraling te hebben of simpelweg omdat het het best aansluit bij wie ze zijn.

.co.nl is een van de domeinextensies die door Dotlocal mogelijk gemaakt worden. Naast .co.nl is Dotlocal de drijvende kracht achter de lokale domeinextensies .amsterdam en .frl (Friesland).

Voor de nieuwe aanvraagronde in 2026 ondersteunt Dotlocal ook andere steden en regio’s in het aanvragen en opereren van hun eigen domeinextensie. Dotlocal is actief lid van de geoTLD.group en behartigt daarin de belangen van de regionale extensies.

Voor registratie van een .co.nl-domein kan je bij een van de aangesloten registrars terecht. De registratierichtlijnen en andere documentatie over .co.nl vind je op de Policies-pagina. Meer informatie over hoe .co.nl werkt en de veelgestelde vragen is beschikbaar op Hoe werkt .co.nl.