Domain .co.nl

Veelgestelde vragen

Domeinen registreren

Wie kan een .co.nl-domein registreren?

.co.nl is voor iedereen beschikbaar. Bij de introductie hebben bestaande .nl-domeinnaamhouders en merken voorrang gehad, maar op dit moment kan iedereen, Nederlander of niet, een .co.nl-domein in gebruik nemen. Wel hebben we een paar algemene regels in de acceptable use policy opgenomen.

Hoe kan ik een .co.nl-domein registreren?

De meeste webhostingpartijen in Nederland bieden .co.nl aan als een van de extensies waar je uit kan kiezen. Controleer eerst of de domeinnaam nog vrij is. Dat kan bij de webhostingpartij, of hier op de homepage.

Bedenk ook of je alleen een domeinnaam wilt hebben, of ook webhosting en/of e-mail. Bekijk het aanbod van verschillende partijen en maak op basis daarvan je keuze. Een selectie van de aanbieders vind je op onze Registrars-pagina.

Wat kost een .co.nl-domein?

De prijs voor een .co.nl-domein wordt bepaald door de registrars en resellers en zal dus van partij tot partij verschillen. Het loont om prijzen te vergelijken voordat je je domein registreert. Controleer ook de prijs voor verlenging, zodat je volgend jaar niet voor verrassingen komt te staan.

Domeinen verhuizen

Hoe kan ik mijn domeinnaam naar een andere provider verhuizen?

Een domeinnaam kan eenvoudig naar een andere provider verhuisd worden. Vraag hiervoor eerst bij je huidige provider de autorisatiecode op en vraag ze een eventuele verhuisblokkade van het domein af te halen. De autorisatiecode geef je aan je nieuwe provider, en zij starten de verhuizing. Na één of meer e-mailtjes en maximaal vijf dagen wachttijd is het domein onder beheer van de nieuwe provider.

Let op: als je een domein verhuist, verhuist de webhosting en je e-mail niet mee. Neem hiervoor contact op met je nieuwe provider.

Let erop dat je de eerste zestig dagen na registratie, verhuizing of houderwijziging geen verhuizing kan starten.

Migreren naar .co.nl

Hoe kan ik mijn website migreren naar een .co.nl?

Als je al een bestaande website hebt, bijvoorbeeld een .nl- of .com-domein, kan je die naar je eigen .co.nl-domeinnaam migreren. Overleg met je webhostingprovider wat de beste manier is; wellicht kunnen zij je helpen met een eenvoudige migratie.

Enkele aandachtspunten:

  • Voor je vindbaarheid (SEO) is een .co.nl net zo goed als elke andere domeinextensie. Houd er wel rekening mee dat het een paar dagen kan duren voordat Google alle nieuwe pagina’s geïndexeerd heeft.
  • Daarom is het verstandig pagina’s van je oude website door te linken (redirect) naar je nieuwe website.
  • Denk niet alleen online, maar ook offline: op welke andere plaatsen moet je je domeinnaam veranderen? Bijvoorbeeld briefpapier of visitekaartjes.
  • Wij adviseren sterk om de originele domeinnaam niet direct op te zeggen. Zo blijven je redirects actief, en is er geen risico op misbruik van je naam.

Verschillen tussen .co.nl en .nl

Wordt .co.nl beheerd door .nl-registry SIDN?

Nee. Hoewel het domein .co.nl daadwerkelijk geregistreerd is bij .nl-registry SIDN (in feite zoals iedere andere .nl-domeinnaam), is de dienst die CO.NL B.V. op deze domeinnaam uitrolt volledig onafhankelijk van SIDN.

Het registreren van een domein onder .co.nl moet daarom niet worden verward met het registreren van een domein onder .nl. SIDN is op geen enkele manier betrokken bij de registratie of het beheer van .co.nl-domeinen.

Wat is het nut van .co.nl als .nl al zo goed werkt?

.co.nl is niet bedoeld om .nl te vervangen. Het kan echter in sommige gevallen een waardevol alternatief zijn. Zo laten onderzoeken bijvoorbeeld zien dat gebruikers in landen waar actief een .co.xx-domein wordt gebruikt, sneller zoeken naar domeinen onder een andere .co.xx-extensie.

Zo zou het kunnen dat het gebruik van jemerk.co.nl in combinatie met jemerk.co.nl tot een toename leidt van verkeer uit onder andere het Verenigd Koninkrijk (.co.uk), India (.co.in) of een van de andere 45+ landen die een .co.xx-extensie gebruiken.

Kan ik als .nl-registrar ook .co.nl-domeinen verkopen?

Nee, .nl en .co.nl worden door verschillende registries beheerd en opereren volledig onafhankelijk. Als je al .nl-registrar bent bij SIDN, zal je apart een accreditatie voor .co.nl moeten starten. Dat doe je heel eenvoudig in het CentralNic-portal. Lees daarover meer op onze Registrars-pagina.

Is een .co.nl-domein net zo duur als een .nl-domein?

Nee. Omdat CO.NL B.V. en SIDN verder geen relatie hebben hoeft de prijsstructuur ook niet identiek te zijn.

Verder zijn registrars die de .co.nl-accreditatieovereenkomst hebben afgesloten volledig vrij om hun eigen prijs te bepalen voor de standaard registratie en jaarlijkse verlenging en eventuele aanvullende diensten.

Klachten over een domein

Waar kan ik terecht als ik een klacht over een .co.nl-domeinnaam heb?

Probeer eerst contact op te nemen met de domeinhouder. Deze kan je in de whois vinden. Lukt dat niet, neem dan contact op met de registrar, van wie je de gegevens ook in de whois vindt. Krijg je ook geen contact met de registrar, laat het ons dan weten.

Wat kan ik doen als iemand anders mijn .co.nl-domeinnaam in gebruik heeft?

Elke domeinnaam is uniek. Dat betekent dat als een domein eenmaal geregistreerd is, niemand anders dezelfde domeinnaam kan registreren. In principe worden domeinnamen uitgegeven volgens het principe first come, first served. Dus als Joop uit Rotterdam het domein joop.co.nl vastlegt, en een andere Joop uit Utrecht wil dat domein ook hebben, dan zal deze laatste een alternatief moeten zoeken.

Dit geldt ook voor bedrijfs-, merk- of productnamen. Het hebben van een dergelijke naam geeft geen recht op een corresponderende domeinnaam. Alleen als de domeinhouder overduidelijk misbruik maakt van jouw merk- of bedrijfsnaam, is er een kans dat je de domeinnaam ofwel af kan laten sluiten, ofwel over kan laten nemen. Neem hiervoor in eerste instantie contact op met de betreffende domeinhouder of registrar.

Voor registrars en resellers

Kan ik als .nl-registrar ook .co.nl-domeinen verkopen?

Nee, .nl en .co.nl worden door verschillende registries beheerd en opereren volledig onafhankelijk. Als je al .nl-registrar bent bij SIDN, zal je apart een accreditatie voor .co.nl moeten starten. Dat doe je heel eenvoudig in het CentralNic-portal. Lees daarover meer op onze Registrars-pagina.

Hoe kan ik .co.nl-domeinen aan mijn klanten aanbieden?

Er zijn twee manieren om .co.nl-domeinen te beheren voor je klanten:

  • Als registrar: je koopt als registrar direct bij CO.NL B.V. in. Voorwaarde is dat je een account bij CentralNic hebt. Meer informatie.
  • Als reseller: je koopt als reseller je .co.nl-domeinen in bij een andere partij. Hiervoor zijn geen speciale vereisten, anders dan een overeenkomst met je leverancier. Vaak biedt je bestaande leverancier, waar je bijvoorbeeld al .nl en .com afneemt, ook .co.nl aan en hoef je niets te doen.

Kan ik een vermelding krijgen op domain.co.nl?

Zowel registrars als resellers kunnen vermeld worden op onze registrar-pagina. Op deze pagina vind je ook hoe je zelf in het overzicht opgenomen kan worden.

Terminologie

Wat is een domeinnaam en wat is een domeinextensie?

Een domeinnaam is een internetadres zoals je dat in je webbrowser intikt. Voorbeelden zijn google.com, nos.nl en meteo.be. Alles wat hier voor of achter staat, telt niet mee voor de domeinnaam: in een adres als “https://www.nos.nl/artikel/383472″ is alleen nos.nl de domeinnaam. De rest is nodig om een specifieke pagina op de website aan te duiden.

Het deel achter de punt is de ‘domeinextensie’. Deze staat redelijk vast: in tegenstelling tot de rest van de domeinnaam, kan je hier maar uit een aantal opties kiezen. Vaak geef je ermee aan waarop je website zich richt. Dat kan een land zijn (.co.nl, .be), een stad of regio (.amsterdam, .frl) of een algemene aanduiding (.com, .shop, .app).

Wat is een reseller?

Een reseller is een partij die .co.nl-domeinen niet direct inkoopt bij CO.NL B.V., maar dit via een derde partij doet. Het is heel gangbaar om je domeinen via resellers aan te schaffen, omdat er maar een beperkt aantal bedrijven zijn met een direct contract met CO.NL B.V.. Dit zijn de registrars.

Een overzicht van verschillende resellers en alle .co.nl-registrars vind je op ons registrar-overzicht.

Wat is een registrant?

Een registrant is het bedrijf of de persoon die een domeinnaam registreert en als eigenaar opgegeven is. Een registrant wordt ook wel “domeinhouder” genoemd. In bijna alle gevallen is dit de klant of de eindgebruiker.

Wat is een registrar?

Een registrar is een bedrijf dat .co.nl-domeinen inkoopt bij CO.NL B.V.. Soms is dat je webhoster, maar vaak zitten er nog één of meer lagen leveranciers tussen. Een overzicht van alle .co.nl-registrars en enkele belangrijke resellers (wederverkopers / tussenpartijen) vind je op ons registrar-overzicht.