FAQ’s
Algemeen
-De letters: a – z
-De cijfers: 0- 9
-Het koppelteken: (-)
-Speciale karakters (IDN): ß, à, á, â, ã, ó, ô, þ, ü, ú, ð, œ, ê, ë, ì, í, ø, ù, î, û, ñ, é, æ, å, ï, ç, è, õ, ÿ, ý, ò, ä
Een domein bevat minimaal 2 letters en/of cijfers en maximaal 63 karakters en mag niet beginnen of eindigen met het koppelteken. Vanaf 15 april 2014 ondersteunt de CO.NL Operator ook IDN (met de hierboven vermelde karakters).
1. Controleer via de whois (zie rechts bovenaan deze website) of uw domeinnaam nog beschikbaar is
2. Wanneer u een beschikbare naam heeft gevonden, neemt u contact op met één van de geaccrediteerde CO.NL Registrars en verzoekt deze registrar de naam voor u vast te leggen.
CO.NL en de Operator
Geschillen
1. Neem contact op met de huidige eigenaar van het domein en informeer of ze de naam aan u over willen dragen.
2. Indien men de naam niet wil overdragen dan kunt u gebruik maken van de CO.NL Alternative Dispute Resolution (ADR) procedure. Start een ADR proces tegen de huidige eigenaar van het domein via de bemiddelingsrechtbank waarin u aantoont dat deze de naam heeft geregistreerd met onjuiste intenties. (meer informatie vindt u op onze website)
3. Wanneer u meent dat de ADR niet de juiste procedure is om uw situatie op te lossen, dan kunt u zelf een proces starten tegen de huidige eigenaar bij ieder gerechtshof waar u verwacht meer rechten te hebben dan de deze. (op basis van bijvoorbeeld merkrecht, bedrijfsnaam of een ander recht)
Eenmaal ingelogd kunt u een nieuwe ADR procedure opstarten. Het is van belang dat u er notie van neemt dat er verschillende stappen doorlopen dienen te worden voordat uw case naar de bemiddelingsrechtbank wordt gestuurd. Wanneer u vragen heeft over de procedure en/of het ADR platform, kunt u deze adresseren aan info@adr.eu.
Vandaar ook dat alle vragen mbt ADR’s direct aan de rechtbank gesteld dienen te worden.
Dit geeft al aan dat .co.nl domeinnamen allereerst een voor de handliggende internationale uitstraling hebben en ten tweede dat buitenlandse bezoekers beter bediend worden wanneer uw website (ook) via de .co.nl extensie bereikbaar is. Daarnaast is het natuurlijk zo dat alle domeinnamen weer opnieuw ter registratie beschikbaar zijn, waardoor iedereen weer een eerlijke kans heeft op een mooi domein.
SIDN is niet betrokken bij de exploitatie van het Second Level Domain .co.nl.
Whois
De whois is de database die alle reeds registreerde en gereserveerde .co.nl domeinnamen bevat. Door een naam op te zoeken in deze database kunt u er achter komen of een domeinnaam nog beschikbaar is voor registratie. Indien de naam reeds is geregistreerd, is het tevens zichtbaar wie de naam heeft vastgelegd.
– Gereserveerd (Reserved domain): Het .co.nl domein is gereserveerd en kan niet worden geregistreerd.
– Premium (Premium domain): Het .co.nl domein is gereserveerd door de operator en kan niet op de standaard wijze worden geregistreerd.
– Geregistreerd (Registered): Het .co.nl domein is reeds geregistreerd.
– Foutieve invoer (Invalid): Het ingevoerde .co.nl domein bevat niet toegestane tekens, of bevat minder dan twee dan wel meer dan 63 karakters.
Overdrachten en Verhuizingen
Opzegging Domeinnamen
1.Wanneer de verloopdatum nog niet is gepasseerd, vraagt u uw registrar om het domein weer te activeren
2.Wanneer de verloopdatum al wel is gepasseerd, maar het domein nog in de quarantaine periode zit, kunt u ook uw registrar vragen om het domein weer te activeren. In dat geval betaald u een extra activeringsfee.
3.Wanneer het domein ook niet meer in de quarantaine periode zit, kunt u het domein direct weer vastleggen (indien niemand u is voor geweest!)
Tijdens deze 45 dagen zal het domein op een OPERATOR-HOLD worden gezet, waardoor de naam niet meer toegankelijk is. Hierdoor wordt de eigenaar er direct op geattendeerd wanneer een domeinnaam is verlopen en kan hij nog ingrijpen.
Gedurende de quarantaine kan de eigenaar zijn domein weer laten activeren via een CO.NL Registrar. De registrar verzoekt de operator dan om de naam weer te activeren en betaald daar voor de registrant, naast de jaarlijkse standaard fee een bedrag ter activering voor.
Een verhuizing is de verandering van de registrar die het domein in beheer heeft. Het eigenaarschap van het domein verandert niet.
Wanneer u uw .co.nl domeinnaam door een andere partij wil laten beheren, dient u de domeinnaam te verhuizen. U kunt daarvoor bij uw huidige hostingpartij de authcode (of token) opvragen, en deze doorgeven aan de nieuwe partij. Met het token kan de nieuwe partij de domeinnaam in beheer nemen.
Staat uw vraag er niet tussen?
Neem dan contact op met onze servicedesk via het contactformulier.